Pulverlakkerte fasader

Av:  Gry Eian

Skattedirektoratet flytter inn i totalrehabiliterte lokaler på Helsfyr med pulverlakkerte fasader

Kjører du forbi Helsfyr så kan du nesten ikke unngå å se de totalrehabiliterte bygningene som Skattedirektoratet  og Skatteetatens IT- og servicepartner skal flytte inn i, i løpet av 2013.

Det er LPO arkitekter sammen med Entra som har samarbeidet om prosjektet der bygningsmassene forvandles til tidsriktige lokaler, tilrettelagt for moderne arbeidsprosesser. I tillegg var det tidlig i prosjekteringsfasen viktig at prosjektet skulle fremstå som et miljøprosjekt.

I dette lå at man skulle velge miljøprofil som både dreier seg om gjenvinning, gjenbruk og miljørettede prosesser hos øvrige aktører og underleverandører. Et omfattende arbeid som krever innhenting av ekstern kompetanse, øke egen kompetanseprofil og i den grad benytte seg av innovative løsninger der dette kunne gi positive bidrag. Noen målsettinger var tidlig klare og det var at bygget skulle tilfredsstille krav til klasse B etter Energilovens nye forskriftskrav. Etter at prosjektet nå nærmer seg ferdigstillelse viser det seg at man når et høyere krav. Bygget vil oppnå passivhus-standard og tilfredsstille klasse A. I 2013 blir dette Norges mest miljøvennlige, rehabiliterte kontorbygg og betegnes som et av de viktigste miljøprosjektene i Norge i år.

Fasaden vil jo alltid være viktig for et bygg av denne størrelsen. I dette tilfellet også fordi det ligger ved en høyt trafikkert vei som mange daglig kjører forbi. Prosjektet blir i så måte også et «utstillingsprosjekt».  Fasaden vil bli sett av mange og forhåpentligvis synes mange den fremstår som annerledes og spennende.

Norsk Pulverlakk AS fikk for ca to år siden en forespørsel fra Blikkenslager Warmbrodt AS om å være med som samarbeidspartner og leverandør av pulverlakkert overflate til disse bygningene. Noe som ble et omfattende og spennende prosjekt. Pulverlakk ble valgt av Entra etter nøye vurderinger på bakgrunn av bestandighet, enklere vedlikehold/renhold og tro på dette produktet vil gi et mer varig uttrykk.

Fasadeplatene benyttet i prosjektet er gjenvunnet aluminium. Fargen er ikke tilfeldig valgt. Denne prosessen gikk over en periode på 6 måneder og var et tett samarbeid mellom Norsk Pulverlakk AS, Teknos Norge as og LPO arkitekter. Man landet på en ral 9003 med glimmer og glans 30. Dette har blitt et svært vellykket fargevalg i følge Ole Petter Lassen, fra LPO arkitekter. Fargen, sammen med de perforerte platene, gir en dempende effekt på blending samt at det har gir en «slørlignende» virkning. Utformingen av fasaden er et svært vellykket prosjekt og vi smiler når vi ser på den,sier Lassen.  Til dette prosjektet skal det lakkeres ca 20 000 kvadratmeter ytterflate, dvs veggflater. I tillegg ca 5000 kvadratmeter aluminiumsplater til vindusbeslag og øvrige tilpasninger. Lakkeringsprosessen har nå pågått i litt over et år og den siste leveransen er planlagt i slutten av mai. 13.

Platene er forbehandlet for å gi god korrosjonsmotstand samt god vedheft til lakkbelegget. Korrosjon har vært en viktig faktor å forholde seg til, da atmosfæren rundt dette bygget nok kryper opp mot korrosjonsklasse 4  i henhold til ISO 12944. Høy partikkelforurensning, mye CO₂, tidvis høy fuktighet, varierende temperaturer og tidvis høye saltkonsentrasjoner. Da er det viktig å være seg bevisst på alle steg i prosessen, fra platebearbeiding, mekanisk og kjemisk forbehandling til lakkering. For å gjøre prosessen enda vanskeligere valgte man fasadeplater som ikke er homogene, dvs de fremstår med et ikke jevnt hullmønster.

I så henseende er pulverlakkering blant det smarteste man kan velge… Hvorfor det kan man kanskje undre seg, men man unngår altså store utfordringer i forhold til sig og appelsinhud. Det kommer av selve påføringsmetodikken for pulverlakkering. Prosessen her er at pulveret lades elektrostatisk i påføringspistolene og en sky av ladde pulverpartikler søker seg mot objektet på grunn av ladningsforskjellene. Dette gjør at beleggtykkelsen også blir veldig homogen over graderte flater, slik man jo vil få på en plate med hullmønster. Etter påføring sendes objektene videre inn i en herdeovn der pulveret smelter og flyter sammen. Det dannes kjemiske bindinger i polymeren slik at det etter herding fremstår som et homogent og slitesterkt belegg. Når de lakkerte objekter kommer ut fra herdeovnen og er avkjølte er det ingen ytterligere herding som skal til.

Finn din pulverlakkerer

Finn medlemsbedrifter, se referanseprosjekter eller kontakt oss

Medlemsbedrifter

Klikk på kartet for full oversikt over medlemsbedriftene til NPLF

Referanseprosjekter

Klikk på ikonet nedenfor for å se referanserbilder hvor pulverlakkering er benyttet.

Kontakt oss

Ta kontakt med oss. Klikk på ikonene
nedenfor for kontaktinformasjon